Megnéztem

Több mint ezer eredeti filmplakátot kapott az amerikai filmakadémia

2013. február 04. 09:00 - icusb

Több mint ezer, Hollywood aranykorát idéző eredeti filmplakátot kapott ajándékba az amerikai filmakadémia.

la-et-mn-academy-acquires-1000-vintage-movie-p-001.jpg

A múlt század első feléből, az úgynevezett B-filmek korszakából származó, főként westerneket, háborús filmjeiket és musicaleket dokumentáló posztereket Dwight M. Cleveland chicagói gyűjtő adományozta az Oscarokról döntő testületnek. A kollekció a filmakadémia gyűjteményének jelentős hiányosságait pótolja. Az 1088 plakátot a filmes szervezet Margaret Herrick Könyvtárában helyezik el Beverly Hillsben.

"A B-filmek megragadtak a nézők emlékezetében, emellett gazdag adalékkal szolgáltak a kor jobb megismeréséhez" - idézte a BBC online hírszolgálata a könyvtár igazgatóját, Linda Mehrt.

Cleveland 1977 óta gyűjti a moziplakátokat, kollekciója a világ legnagyobb és történelmileg legjelentősebb ilyen jellegű gyűjteményének számít. A chicagói ingatlanfejlesztő szerint a filmplakát-művészet az ország ritka valóban "őshonos" művészeti formái közé sorolható. 

Cleveland nem titkolta, hogy adományával példát akart mutatni más magángyűjtőknek. 

A filmakadémia könyvtárában klimatizált körülmények között tárolják a plakátgyűjteményt. Az anyaghoz a filmeseken, történészeken, újságírókon és diákokon kívül az intézmény látogatói is hozzáférhetnek. A plakátokból rendszeresen rendeznek kiállításokat is, és a világ más kulturális intézményeinek tárlataihoz is kikölcsönzik azokat.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://megneztem.blog.hu/api/trackback/id/tr375058360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.04. 11:09:12

és kitől kapták?

mert azt nem látom, vagy béna vagyok. :D
süti beállítások módosítása