Megnéztem

A Medve nyerte a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivált

2012. június 27. 13:00 - icusb

A Medve című iráni film nyerte a fődíjat 15. Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon, amelyen a magyar részvétel szorosabb magyar-kínai kulturális kapcsolatokat hozhat.

Az iráni Hoszrou Maszumi (Khosrow Maasoumi) Medve című filmjének ítélte az Arany Serleget a 15. Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál Jean-Jacques Annaud vezette zsűrije. Az igaz történeten alapuló alkotás a háborútól szenvedő, egyszerű családi életre vágyó párról szól. Maszumi 2004-ben is megnyerte már a fesztivál fődíját. Mostani győzelmével történelmet írt, mert ő az első rendező a sanghaji fesztivál történetében, aki két Arany Serleget tudhat magáénak.

A zsűri nagydíját Micheline Lanctot kanadai rendező kapta Az Isten szeretetéért című filmjéért. 

A legjobb színésznek járó díjat Vladas Bagdonasnak ítélték, aki A karmester címet viselő orosz filmben alakította a sikeres művész és a családapa kettősét. A legjobb színésznő díját idén a mexikói Ursula Pruneda kapta, aki a Lu álma című filmben egy gyermekét elvesztő anyát alakít. Legjobb rendezőként a kínai Kao Csün-su-t (Gao Qunshu) jutalmazta a zsűri Csang (Zhang) nyomozó című filmjéért, míg a legjobb forgatókönyv díját a japán Ucsida Kendzsi (Kenji Uchida) kapta Az élet kulcsa című komédiájáért. A legjobb zene díját Avshalom Caspi spanyol zeneszerzőnek ítélték a Chrysalis című film zenéjéért, a legjobb operatőrnek Si Lüant (Shi Luan) választották Hulló virágok című alkotásban való munkájáért. 

A zsűri tagjaként a bemutatott filmek értékelésében Pálfi György magyar filmrendező is részt vett, aki a múlt hét közepén, a fesztivál felénél az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a Sanghajban idén bemutatott filmek egy európai fesztiválhoz képest eltérő ízlést képviselnek. A versenybe bekerült 17 filmet több mint 1600 alkotás közül választották be a programba, Pálfi szerint a választás milyensége érezhető a kiválasztott alkotásokon. A sanghajin túl a szaloniki, wroclawi, hollandiai nemzetközi filmfesztiválokon és a Titanic nemzetközi filmfesztiválon is zsűriző rendező a mezőnyt inkább vegyesnek, mint erősnek nevezte. 

A 17 versenyfilm közé Török Ferenc Isztambul című mozija is bejutott, amelyet a múlt hétfői teltházas bemutatón egyértelműen pozitívan fogadott a közönség. A magyar-török-holland-ír koprodukcióban készült film Sanghajban debütált nemzetközi színtéren. Török Ferenc az MTI-nek elmondta: meghívást kapott jövőre a Sanghaji Színművészeti Akadémiára, ahol workshopot tart, de az intézmény a hallgatócsere lehetőségét is keresi a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemmel, ezt afilmfesztiválon jelezte a kínai fél.

mti

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megneztem.blog.hu/api/trackback/id/tr154610554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása