Megnéztem

Berlinale - Felújított változatban mutatják be a Dr. Caligarit jövőre

2013. április 18. 09:00 - icusb

Digitálisan felújított változatban mutatják be a jövő évi Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a Dr. Caligari című némafilmes klasszikust.

cabinet_of_dr_caligari_poster_02.jpg

A szervezők közleménye szerint a Berlinalét jövőre is a hagyományoknak megfelelően év elején, február 6. és 16. között rendezik meg.

A 2014-es seregszemlén a közönség 94 évvel az 1920-as bemutató után láthatja Robert Wiene klasszikussá vált alkotását, a Dr. Caligarit. A hatvanöt perces fekete-fehér horrorfilmet a Berlini Filharmónia nagytermében tűzik műsorra.

A vetítés a szervezők reményei szerint rendkívüli élményt kínál majd: a némafilmes alkotáshoz John Zorn a filharmónia Karl Schuke-orgonáján ad kíséretet. A New York-i zenész a ZDF és az Arte televíziós csatornák felkérésére komponál zenét a felújított filmhez.

A közvetlenül az első világháború után készült Dr. Caligari sokak szerint a német expresszionista film legnagyobb hatású, legtöbbet idézett alkotása, amely 1958-ban bekerült minden idők legjobb 12 filmje közé. Hatása nem annyira a rendező Robert Wiene, hanem a forgatókönyvírók, a színészek és főként a díszlettervezők érdeme - tartják.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megneztem.blog.hu/api/trackback/id/tr515219663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása