Megnéztem

Eurovíziós Dalfesztivál - Döntős a Compact Disco

2012. május 23. 10:30 - icusb

Bejutott a Compact Disco Sound of Our Hearts című dalával az 57. Eurovíziós Dalfesztivál fináléjába kedden este az azeri fővárosban.

A Magyarországot képviselő zenekar a bakui verseny első elődöntőjében a 18 előadóból a tíz legjobb közé került a szakmai pontok és a közönségszavazatok kombinációja alapján kialakult összesítésben, így került a szombati döntőbe.

A Compact Disco magabiztos, energikus produkciót nyújtott, amely a teltházas bakui Kristálycsarnokban (Crystal Hall) is tetszést aratott. A második elődöntőt csütörtökön, a döntőt szombaton rendezik.
A Magyar Televízió által a helyszínről élőben közvetített elődöntőben a Compact Disco tizenötödikként lépett színpadra. Walkó Csaba, az együttes frontembere jól énekelt (a versenyben a produkciók énekhangja élőben hangzik el, a zene azonban előre rögzített felvételről megy), a háttérvetítést kétszer látványos pirotechnika egészítette ki.

A Compact Disco - Walkó Csaba mellett Lotfi Begi (groove-ok, extra zenei sávok, effektek), Pál Gábor (billentyűs hangszerek) és Sándor Attila (basszusgitár) - tagjai csupa fekete ruhában (tervező: Szegedi Kata) adták elő az összetartozásról szóló Sound of Our Hearts című dalt; a színpadon Szakos Krisztián (gitár) és Wéber Helga (vokál) egészítette ki a csapatot.

A tíz döntőbe jutott produkció listája teljesen megegyezett a fogadóirodák többsége által favorizált tíz országgal. Szintén bekerült a fináléba az izlandi Gréta Salóme és Jónsi, a görög Elefteria Elefteriu, az albán Rona Nishliu, a kubai zenészekkel kiegészült román Mandinga, a ciprusi Ivi Adamu, a dán Soluna Samay, a legnagyobb közönségkedvencnek számító, Oroszoszág Udmurt Köztársaságából érkezett Buranovszkije Babuski (Buranovói nagyik), a moldovai Pasha Parfeny, valamint a dalfesztiválon tavaly is indult ír ikerpár, a Jedward.

A Kristálycsarnokban, valamint a sajtóközpontban egyaránt remek hangulat uralkodott az elődöntő alatt, ami elsősorban a nemzeti zászlókkal felszerelt rajongóknak volt köszönhető.

A keddi 18 elődöntősből a tíz továbbjutó úgy alakult ki, hogy egyrészt az érintett országok (valamint a kiemeltként eleve döntősök közül Azerbajdzsán, Olaszország és Spanyolország) részéről pontozott egy ötfős szakmai zsűri (ez még hétfőn este megtörtént), másrészt az utolsó dal elhangzása után negyedórán keresztül a tévénézők szavazhattak sms-eket küldve. A kettő kombinációja adta ki a tíz továbbjutót; az egyes országok szavazói nem voksolhatnak saját fellépőjükre.

A pontozásban a kivételt Albánia jelentette: a 11 halálos áldozattal járó helyi buszbaleset miatt a tiranai köztelevízió kérésére ott nem közvetítették az elődöntőt, így az albán tévénézők sem szavazhattak, ezért Rona Nishliu énekesnő esetében kizárólag a zsűrik voksolása döntött.

Az elektronikus zenét játszó Compact Disco azzal vívta ki a jogot az Eurovíziós Dalfesztiválon való részvételre, hogy februárban megnyerte a magyarországi válogatóversenyt Sound of Our Hearts című dalával. A 2008-ban alakult csapat eddig két stúdióalbumot adott ki, tavaly Fonogram-díjat nyert.

Világszerte évente 100-120 millióan kísérik figyelemmel az Eurovíziós Dalfesztivált, amely az Európai Műsorsugárzók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny. Idén 42 ország képviselői vesznek részt Bakuban; a verseny szabályai szerint mindig az előző évi győztes ország a rendező, tavaly Düsseldorfban egy azeri duó, Ell & Nikki nyert Running Scared című dalával. A duó fiútagja, Ell már Eldar néven az idei dalfesztivál egyik műsorvezetője.

Magyarország a kilencvenes évek első fele óta vesz részt - kisebb-nagyobb megszakításokkal - az Eurovíziós Dalfesztiválon. A legjobb helyezést 1994-ben Bayer Friderika érte el, Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával negyedik lett Dublinban. Tavaly Wolf Kati What About My Dreams? (Szerelem, miért múlsz?) című dalával a döntő 22. helyén végzett.

Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a korábbi győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA vagy az egykor svájci színekben induló, kanadai Céline Dion.

Másodikként fog a döntőben játszani a Compact Disco

A kettes sorszámot húzta keddről szerdára virradó éjszaka Walkó Csaba, a Compact Disco énekese Bakuban, vagyis a Magyarországot képviselő Sound of Our Hearts című dal másodikként fog elhangzani az Eurovíziós Dalfesztivál szombati döntőjében.

"A döntőbe jutás volt az elvárás felénk és ez sikerült, ami elsősorban azért fontos, mert Magyarországot képviseljük az Eurovíziós Dalfesztiválon. A mostani elődöntőben nyújtott előadáshoz legfeljebb már csak egy hajszálnyit lehet hozzátenni" - mondta Lotfi Begi groove- és effekt-felelős a helyi idő szerint szerdán éjszaka véget ért elődöntő után az MTI-nek.

A Compact Disco tagjai és a magyar delegáció óriási örömmel fogadták a csapat döntőbe jutását. Lotfi Begi szerint szombaton a fináléban felhőtlenül és energiával telve mennek ki a színpadra és nem foglalkoznak az esélylatolgatással.

Az elődöntőt követő sajtóértekezleten valamennyi döntőbe jutott előadó ott volt, a Compact Disco részéről Walkó Csaba és Pál Gábor billentyűs. A csapat énekese a nemzetközi sajtó előtt is megköszönte a produkció mögött állók segítségét, mint mondta, fő céljukat, a döntőbe jutást már teljesítették.

A keddi elődöntőt követően döntőbe jutott tíz produkció listája teljesen megegyezett a fogadóirodák többsége által a nap folyamán előzőleg favorizált tíz országgal. A Compact Disco mellett bekerült a fináléba az izlandi Gréta Salóme és Jónsi, a görög Elefteria Elefteriu, az albán Rona Nishliu, a kubai zenészekkel kiegészült román Mandinga, a ciprusi Ivi Adamu, a dán Soluna Samay, a legnagyobb közönségkedvencnek számító, Oroszoszág Udmurt Köztársaságából érkezett Buranovszkije Babuski (Buranovói nagyik), a moldovai Pasha Parfeny, valamint a dalfesztiválon tavaly is indult ír ikerpár, a Jedward.

A sajtóértekezleten Rona Nishliu, a csodálatos hangú albán énekesnő kiemelte: döntőbe jutását az albániai súlyos buszbaleset tizenegy áldozatának ajánlja.

 MTI

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://megneztem.blog.hu/api/trackback/id/tr694533368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.23. 13:34:17

A magyarok esélyesek a 10.-12., helyre.

A dobogósok (bármilyen sorrendben): Albánia, Oroszország, Románia.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2012.05.23. 16:38:14

Én egyáltalán nem voltam elájulva az Albán produkciótól, abszolút nem illett oda a stílusa. Szerencsétlen nőből egy gnómot csináltak. Egyébként is fura volt Gundel megjegyzése de érthető :)
Az is érthetetlen hogy nem közvetítették az Albánok a saját döntősüket. Nem egy kabaréról volt szó. Talán még a mosolygás is tilos volt aznap.
süti beállítások módosítása