Megnéztem

A Csak a szél is verseng a Paris Cinema fesztiválon

2012. június 30. 12:00 - icusb

A hivatalos versenyprogramban mutatják be Fliegauf Bence Csak a szél című alkotását a pénteken kezdő Paris Cinema elnevezésű filmfesztiválon.

csak a szél hust the wind.jpg

Forrás: Budapest Film

Tizedik alkalommal rendezi meg Charlotte Rampling színésznő elnökségével a francia főváros önkormányzata június 29. és július 10. között a Paris Cinema elnevezésű nemzetközi filmfesztivált, amelynek idei díszvendége Hongkong, valamint két francia filmrendező, Leos Carax és a magyar származású Olivier Assayas, akiknek valamennyi alkotását megtekintheti a közönség. 

Bertrand Delanoe főpolgármester megfogalmazása szerint "a mozi és Párizs közötti szerelmi történet soha nem érhet véget", amelynek bizonyítéka, hogy a tíz éve alapított filmfesztivál mára egy népszerű, mindenki számára elérhető, több helyszínes eseménnyé nőtte ki magát. 

A hivatalos versenyprogramban nyolc különböző országból érkezett filmeket mutatnak be, egyebek mellett Fliegauf Bence Csak a szél című drámáját. A filmet vasárnap és kedden vetítik a rendező jelenlétében. 

A nemzetközi zsűri, amelynek tagjai Laetitia Masson filmrendező, Émilie Simon énekesnő, Alice Belaidi színésznő és Yves Simon író-zeneszerző a július 9-i záró gálaesten adja majd át a díjat a legjobbnak ítélt alkotásnak. 

Az idei fesztiválon mintegy száz hongkongi filmet mutatnak be a Forum des images filmmúzeumban, a programsorozatot péntek este Johnnie To hongkongi rendező nyitja meg. 

A párizsiak a hivatalos versenyprogram alkotásain kívül 14 helyen mintegy kétszáz filmet tekinthetnek meg az alkotók jelenlétében, köztük több olyan művet is, amelyeket még nem mutattak be a mozikban. A vetítésekre várják Michel Gondryt, Juliette Binoche-t, Edgar Ramirezt és Vanessa Paradis-t is.  

A Csak a szél című filmdrámát a 2008 júliusa és 2009 augusztusa között történt romák elleni merényletsorozat inspirálta. A film egy cigánycsalád egyetlen napját mutatja be kora hajnaltól késő éjszakáig. Az Alföldön forgatott film amatőr szereplőkkel készült, a mellékszerepekben hivatásos színészek is láthatók. Fliegauf Bence korábbi alkotótársaival dolgozott újra együtt: a film operatőre Lovasi Zoltán (Rengeteg), vágója pedig Xavier Box (Womb) volt. A film vezető producerei Mécs Mónika és Muhi András (Inforg-M&M Film). A februári Berlinálén Ezüst Medvével díjazott, magyar-német-francia koprodukcióban készült játékfilm áprilisban megkapta az Európa Tanács FACE-díját (Film Award of The Council of Europe) az isztambuli nemzetközi filmfesztiválon.

mti

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megneztem.blog.hu/api/trackback/id/tr94620475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása