Megnéztem

Magyarországon a Natalie második élete alkotói

2012. május 04. 18:59 - icusb

Budapestre érkezett David és Stéphane Foenkinos francia alkotópáros, amely első filmjük, a Natalie második élete című romantikus vígjátékot népszerűsíti a magyar fővárosban. Az MTI-nek adott interjúban elmondták: a csókjelenet rögzítése volt a legnehezebb a forgatás során.

MTI Fotó

A május 10-én a magyar mozikba kerülő Natalie második élete egy fiatal nő történetét meséli el, aki férje elvesztése után a munkába menekül. Egy napon önmagát is meglepve váratlanul megcsókolja egyik beosztottját, a nagydarab, kopaszodó, divatjamúlt ruhákat hordó Markust. Tette nem várt következményekkel jár - mesélték a film alkotói.

Az íróként is népszerű és elismert David Foenkinos La délicatesse (Finomságok) című, több irodalmi díjat elnyert regényéből készült filmadaptációjának forgatását hosszú előkészület előzte meg. Az alkotók felidézték, hogy nem ez az első közös munkájuk, gyakran írnak másoknak forgatókönyveket, öt éve pedig közösen rendeztek egy rövidfilmet.

A casting directorként, forgatókönyvíróként dolgozó Stéphane Foenkinos elmondta: a közös rendezés nem lehetetlen vállalkozás, de előtte mindent a lehető legaprólékosabban végigbeszélnek. "Nagyon kínos lett volna Audrey Tautou előtt vitatkozni mondjuk egy beállításról" - jegyezte meg.

Arra kérdésre, hogy miként sikerült első nagyjátékfilmjükhöz a francia színésznőt megnyerni, elmondták: nem volt könnyű dolguk, mert Audrey Tautou évente csak egy filmet vállal.

"Nagyon fontos számára a magánélete. Viszont amit elvállal, az száz százalékosan szereti csinálni. Tautou két éve nem forgatott, elsőfilmesekkel pedig tíz éve nem dolgozott együtt" - jegyezte meg Stéphane Foenkinos. Testvére elmondta, hogy a felkéréskor a színésznő éppen színházban dolgozott, Ibsen Babaházában játszotta Nórát. "Rengeteget kérdezett tőlünk, mielőtt elvállalta. Kíváncsi volt, hogyan képzeljük el a film képi világát, milyen művészi megközelítésünk van és ki fogja játszani a férfi karaktert, Markust" - tette hozzá David Foenkinos.

Mint megjegyezte, tisztában vannak azzal, hogy a világon mindenhol Amélie Poulain-re gondolnak a nézők, ha meglátják Audrey Tautout. "Mi is így vagyunk ezzel. De ha már így alakult, ki is tudtuk használni ezt a helyzetet. Egy kicsit olyan a film, mintha az elején Amélie-t látnánk, egy fiatal, kedves lány után megy a kamera az utcán. Amélie aztán egy súlyos dráma főszereplőjévé válik, szépen lassan átváltozik Natalie-vá".

Markus szerepére a francia testvérpár eredetileg Svédországban keresett színészt, ám végül nem találtak olyat, aki megfelelő szinten beszél franciául. "Francois Damiens Franciaországban nagyon népszerű, főleg a fiatalok körében. Van egy televíziós műsora, amit rejtett kamerás felvételekkel rögzítenek, ő pedig beöltözik ronda, rémisztő, agresszív figuráknak" - fogalmazott Stéphane Foenkinos, hozzátéve: amikor találkoztak a színésszel, annyira szerénynek, csendesnek és kedvesnek tűnt, hogy rádöbbentek, ő a legalkalmasabb a szerepre.

Arra a kérdésre, hogy változtattak-e a filmben a regény hangsúlyain, David Foenkinos azt felelte, hogy noha sok mindent el kellett hagyni a könyvből, a két mű hangulata ugyanolyan lett.

"Úgy látom, kiegészítik egymást, nem lehet azt mondani hogy az egyik több, a másik pedig kevesebb. Nemsokára a magyar olvasók is összehasonlíthatják filmmel a regényt, mivel az Európa Könyvkiadó megjelenteti. A La délicatesse Franciaországban több mint egymillió példányban kelt el, a rajongók féltek attól, hogy fogjuk a könyvet vászonra vinni. De mára megnyugodtak, hű és pontos adaptációnak látják" - magyarázta.

Testvére hozzátette: mivel a könyvben szinte minden Natalie fejében játszódik, csak úgy tudták elkerülni a narrációt, hogy alkottak egy figurát, a lány barátnőjét, aki kimondja, mire gondol, mit érez a főszereplő. "A regény sokkal pszichologizálóbb, sokkal összetettebb dolgok kimondására képes" - jegyezte meg Stéphane.

David Foenkinos megemlítette, hogy a történetet egy csók indította el benne. "Egy nő hirtelen és váratlanul megcsókol egy férfit. Arra voltam kíváncsi, ez miért fordulhat elő.

Kitaláltam, hogy egy hosszú és fájdalmas időszakon van túl, és meg akar változni. Aztán egy pillanatra levetkőzi a gátlásait, a múltját és az első szembejövő férfit megcsókolja" - fogalmazott az író. Szerinte az eredetileg sokkal komorabbra tervezett regényt Markus figurája varázsolta könnyeddé. "Amikor őt írtam, egy depressziós figurára gondoltam.

Aztán ahogy beszélni kezdett és mindenféle kiszámíthatatlan dolgokat tett, elkezdett inspirálni".

Stéphane Foenkinos úgy vélte, a csókjelenetet volt a legnehezebb rögzíteni, mivel sok kamerával dolgoztak, Francois Damiens-nek pedig "csapdát" állítottak.

"Nem mondtuk meg neki, hogy Natalie meg fogja csókolni. Sokszor felvettük a jelenetet különböző szögből csók nélkül, aztán úgy tettünk, mintha csak próba lenne, és Damiens legnagyobb meglepetésére Audrey Tautou hosszan megcsókolta" - mesélte a rendező.

Hozzátette: a filmben a színész valódi megdöbbenését látják a nézők.
A film zenéjét Emilie Simon francia zeneszerző, énekesnő írta, aki régóta David Foenkinos egyik kedvence. Utóbbi elmondta, hogy Emilie Simon zenéje közel áll írói világához.

"Könnyed, légies dalok ezek, a valóságtól elrugaszkodottak" - vélekedett David Foenkinos, megemlítve, hogy egy klipet is forgattak az énekesnővel, aki ugyanazokban a helyzetekben énekli el dalait, amelyekbe Natalie is került.

Emilie Simon lesz a főszereplője Stéphane Foenkinos új rövidfilmjének is. A forgatókönyvíró több anyaggal is elkészült, az egyik forgatása nemsokára elkezdődik. David Foenkinos új regényén dolgozik.

 MTI

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megneztem.blog.hu/api/trackback/id/tr564488933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása