Megnéztem

Bulvártehetségkutatás

2012. április 23. 11:44 - icusb

A Megasztár és a Csillag születik (esetleg az X-faktor) nem csak napjaink legnézettebb tehetségkutatói, hanem legnézettebb műsorai is. Kezdetben vala az emberek azért jelentkeztek ebbe a műsorba, hogy megmutassák tehetségüket, az emberek azért nézték ezt a műsort, hogy felfedezzenek maguknak tehetségeket.

Ma már ez nem így van, de a műsor készítői, alkotói is nyíltan vállalják, hogy a bulvár-újságoknak keresnek állandó tartalmat.

Hajós András például tegnap tulajdonképpen azt mondta - persze nem a Csillag Születikben, hanem - a Heti hetesben, hogy a "tehetségek" kitörölhetik azzal, ha esetleg a #csisz-ben befutnak, hiába a tehetség, ha nincs mögöttük megfelelő marketing. Ebben van is valami meg nincs is, elsősorban a műsor készítőinek és marketingeseinek hibája, hogy ekkora nézettség mellett nem tudnak befuttatni tulajdonképpen semmit és senkit. 

Puzsér Róbertet lehet egyedül kiemelni a Pokorny, Hernádi, Mester, Hajós stb. "zsűriból", akit nevezhetünk egyrészt bunkónak, másrészt őszintének, hiszen minden tucathangú tucatelőadót, (aki az alapján lett beválasztva a legjobbak közé, hogy el tud énekelni egy számot, vagy tud játszani egy bizonyos hangszeren) szembesít azzal, hogy "Te bizony csak egy vagy a sok közül".

Persze akárcsak a valóságshowk, a tehetségkutatók is jól (ezesetben rosszul) megírt forgatókönyv szerint zajlanak, sikerrel, hiszen a nézettségi mutatók azt mutatják ezt a néző kajálja is.

A TV2 nyíltan vállalja, hogy nem tehetséget, hanem bulvársztárt keres, a csatorna marketingesei nem szeretnének még egy Alekoszra költeni, inkább kinevelnének egyet.

Csakhogy nem képesek egy állandó celebet kinevelni. Még korábban sikerült elérniük, hogy egy-egy valóságshow vagy tehetségkutató résztvevője (esetleg győztese) szinte hakniparádét tartson az országban, addig mára a műsor vége után szinte teljesen elfeledkezünk ezekről az arcokról. Ma már az álszerelmek, álszakítások, álbotrányok és álbetegségek se nagyon hozzák lázba az embereket, nem is beszélve azokról a párhónapos celebekről (pl. VV Csaba) akik nem hajlandóak pár ezer forintért elkurvulni a bulvárújságoknak.

A kereskedelmi televíziók hosszú távra nem képesek kinevelni celebeket, vagy új arcokat a csatornának, pedig erőlködnek rendesen korábbi győztesek rokonait (Pl. Varga Viktor testvére Varga Valentin), vagy már fel és letűnt (Szirota Dzsenifer) tucathagú tehetségeket igyekeznek újra megfuttani.

Csak hát kevés sikerrel. Az utóbbi idők tendenciája azt mutatja, amíg megy a műsor addig kajáljuk az egészet, de a műsor vége után egy héttel, már azt is elfelejtjük, hogy kik vettek részt benne.

A bulvárcelebek ma Magyarországon tiszavirág-életűek, a valódi tehetségek (mint pl. Rúzsa Magdi) pedig a legtöbb esetben el sem jutnak odáig, hogy megmutassák mit tudnak. Az persze megint más téma, hogy egy Rúzsa Magdi kategóriájú nem tucathangot sem tudunk nemzetközi sztárrá gyúrni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megneztem.blog.hu/api/trackback/id/tr264468146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása