Megnéztem

Geraldine Chaplin lesz a prágai Febiofest filmfesztivál fővendége

2013. február 09. 12:00 - icusb

Geraldine Chaplin, a világhírű Charlie Chaplin színész lánya lesz a fővendége a Febiofest filmszemle idei, jubileumi 20. évfolyamának - közölte csütörtökön Prágában a fesztivál rendezőbizottsága.

Geraldine Chaplin_.jpg

A népszerű Febiofest idén március 14-től március 22-ig lesz Prágában. A szemle után a kiválasztott filmeket Csehország régióiban is levetítik, majd az egész rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol szintén egy héten át lesznek megtekinthetőek a filmek.

A főprogram keretében bemutatják mindazokat a filmeket is, amelyek az elmúlt két évtizedben megkapták a fesztivál fődíját, a Kristián-díjat, amelyet Prága városa adományoz a győztesnek. 

A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé nőtte ki magát Csehországban. A két évtized alatt a Febiofest már komoly nemzetközi rangot is kivívott magának. Évente mintegy 50-60 ország több mint 200 új filmjét vetítik le. A filmszemle nézőinek száma Prágában évente 60-70 ezer körül mozog.

A fődíjról egy 33 tagú - az egyes társadalmi rétegeket tükröző - zsűri dönt. Több alkalommal a csehországi nemzeti kisebbségek néhány képviselője is helyet kapott a zsűriben. A versenyprogram győztese 15 ezer dolláros pénzjutalmat kap.

Méreteiben és társadalmi hatásában a Febiofest ma a legnagyobb és legnépszerűbb csehországi filmfesztivál. A filmek döntő többségét telt ház előtt vetítik, és az előadásokhoz sok esetben kerekasztal-beszélgetés és más rendezvény kapcsolódik. Míg a jóval ismertebb, és fél évszázados hagyománnyal rendelkező Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztivál elsősorban az új játékfilmekre és a kelet-európai filmművészetre összpontosítja figyelmét, addig a Febiofest 26 szekcióban az egész világ mozgóképes művészetéből ad válogatást.

A fesztiválon már hagyományosan a magyar filmalkotók is jelen vannak. 2005-ben például Szabó István, Oscar-díjas magyar rendező volt a szemle fővendége.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megneztem.blog.hu/api/trackback/id/tr305069153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása