Megnéztem

South Park

2012. január 21. 23:06 - icusb

A South Park éppen annyira nyakatekert és szürreális, amennyire egy kilencéves iskolás gondolatvilága. A coloradói Sziklás hegységben, a flúgos South Parkban élnek az első látásra ártatlan lurkók: Kyle, Kenny, Stan és Cartman. Ám az ártatlan külső igazán durva titkokat rejt. Az ellentmondásos sorozat viták tucatjait indította el, mivel alkotói nem tisztelnek az ég világon semmit.

A sorozatot két rövidfilm előzte meg, 1992-ben és 1995-ben.

Minden idők talán legmegosztóbb és legszabadszájúbb sorozatát 1997-ben mutatták be, elsőként a Comedy Central humorcsatornán.

Alkotói Trey Parker és Matt Stone, akiket azóta a műsorért kétszer is Emmy díjjal jutalmaztak. A sorozat négy alsó tagozatos fiú, és családjaik, valamint South Park város egyéb lakóinak szürreális kalandjait mutatja be. A műsor sikerének titka, hogy egészen hihetetlen humorral és stílusban figurázza ki a napi eseményeket, politikusokat, a popkultúrát és a sztárokat. Rendkívül szatírikusan reagál az aktuális eseményekre, gúnyolódik mindenen és mindenkin, folyamatosan tabukat dönget. A sorozat jelenleg a 16. évadnál tart, és az alkotók még további gárom évad elkészítésére szerződtek, így bizonyára hosszasan folytatódnak még Stan, Kyle, Cartman, Butters és Kenny kalandjai. A sorozat alapján 1999-ben mozifilm készült South Park - Nagyobb, hosszabb és vágatlan címmel.

Parker és Stone a kezdetek óta is maga végzi a forgatókönyvírás, a rendezés és a szinkronizálás feladatának nagy részét, az alkotókat 2016-ig évi 14 új epizód elkészítésére köti szerződés. A sorozat alkotógárdája számítógépes programok felhasználásával készíti az animációkat, de megőrizték az eredeti rajzfilm leegyszerűsített, papírból kivágott figurákra emlékeztető megjelenését.

Az eredeti sorozat érdekessége, hogy szinte az összes férfi szereplő hangját Trey Parker és Matt Stone adja.

A női szereplők hangját April Steward és Mona Marshall (korábban Mary Kay Bergman és Eliza Schneider) kölcsönzi. Mary Kay Bergman 1999. november 11-én öngyilkos lett.
Séf bácsi eredeti hangját Isaac Hayes amerikai énekes és zenész adta egészen 2006-ig, amikor egy, a szcientológiával kapcsolatos nézeteltérés miatt otthagyta a műsort. Hayes 2008-ban elhunyt.

Az angol nyelvű sorozatban gyakori, hogy egy-egy vendégszereplő hangját valamely híresség kölcsönzi.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megneztem.blog.hu/api/trackback/id/tr34499378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása