Megnéztem

Precious - A boldogság ára

2011. július 12. 13:42 - harlow

Két Oscar-díjas alkotás egy kilátástalan sorsú 16 éves túlsúlyos harlemi lányról, aki szellemi, fizikai és szexuális bántalmazás áldozata, mindezek mellett még várandós is.

 

Precious (Gabourey Sidibe) erőszakoskodó anyjával (Mo'Nique) él egy harlemi lakásban. Anyja nem dolgozik, így borzasztó körülmények között, segélyből élnek. Precious szeretne kitörni ebből a kilátástalan helyzetből, de ez nem könnyű. Úgy gondolja, csak magára számíthat, mígnem találkozik egy alternatív iskola tanítójával Ms. Rainnel (Paula Patton), aki mindent megtesz a lányért.

A filmet csak jobbá teszik a kiváló színészi alakítások, ezt pedig nem csak az rengeteg díj és jelölés mutatja, amiket a szereplők kaptak. Gabourey Sidibe filmes debütálásra fajsúlyosra sikerült, ez a szerep tökéletesen illett hozzá, meglátjuk, más szerepekben hogy teljesít majd. Mo'Nique alakításáért elnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-, BAFTA és a Golde Globe-díjat is. De kisebb szerepekben feltűnik Mariah Carey és Lenny Kravitz is.

Ez a film azért nagyszerű, mert életszagú, nem azt a szokványos idealizált, cukormázas Amerikát ábrázolja, amit az amerikai filmek túlnyomó része mutat. Persze, hasonló történetek nem csak Harlemben születnek, mindnyájan élünk Precioushöz hasonló emberek mellett, akik szociális problémákkal küzdenek, bántalmazás áldozatai, betegek vagy éppen nem kívántan estek teherbe. Szívbe markoló történetek, mégsem veszünk róluk tudomást. A film nem fogja megváltani a világot, de mindenképpen gondolkodóba ejt.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://megneztem.blog.hu/api/trackback/id/tr663060493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virágék 2011.09.28. 11:42:36

Ez brutálisan jó film, kihagyhatatlan.10/10 nálam.
süti beállítások módosítása