Filmsor

Repülő taxik, robotdinoszauruszok és mesterséges Hold az arab városban

2019. augusztus 02. 09:41 - safranyn

Neom, a 2030-ra tervezett sivatagi álomváros

Mohammed bin Salman szaúdi koronaherceg (és Nadhmi al-Nasr, a Neom vezérigazgatója) nem kisebb dolgot tervez, minthogy létrehozzon egy várost, ahol szabad a génmódosítás, repülő autók cikáznak az égen, miközben mesterséges Hold süt a robotdinoszauruszok hátára.

nadhmi-al-nasr.jpg

Nadhmi Al-Nasr, a Neom vezérigazgatója

A The Wall Street Journal által megszerzett 2300 (!) oldalas tervezetből kiderül, hogy mindezért persze komoly árat kell fizetni és nem csupán az anyagi javakat értve ez alatt, ugyanis a várost és a benne lakókat teljes megfigyelés alá vonnák. Szaúd-Arábia koronahercege mindezek megvalósítására egy amerikai szakértőcsapatot bérelt fel, akik 2017 óta dolgoznak a Neom nevű városállam projektjén.

A “Neom” nevet két szóból alkották. Az első három betű az ókori görög előtag a, neo vagyis „új”. A negyedik betű az M, mint Mostaqbal, egy arab szó, amely jelentése „jövő”.
neom.jpg

Ezen a területen helyezkedik el Neom

Az 500 milliárd dolláros sivatagi álom, olyan elemeket tartalmaz, hogy abban egyszerre jelennek meg a Jetson család, a Westworld vagy éppen a Black Mirror legdurvább forgatókönyvei - jegyzi meg a Filmsor.net. A teljesség igénye nélkül az arab herceg a jelenleg csak sziklás sivatagot és a Vörös-tenger üres partjait magába foglaló mintegy 26500 négyzetkilométernyi területen az alábbiakat tervezi megvalósítani:

 • repülő autókat, taxikat akar látni az égen
 • de persze mesterséges Holdat is
 • a sivatagi homok neonfénnyel ragyogna éjszaka
 • robotdinoszauruszok is lennének
 • de robotok fognak ketrecharcolni is a gazdagok szórakoztatására
 • a város teljesen automatizált lenne, így az eladók vagy a felszolgálók is robotok lennének
 • mesterséges klímát hoznának létre, szabadon irányítanák, hogy mikor legyen eső, vagy éppen hóesés
 • a mesterséges klímának köszönhetően minden fontosabb élelmiszert megtermelnének helyben
 • hologramok tanítanának az iskolákban
 • de azokat az állásokat, amelyeket nem tudnak robotokkal betöltetni iszonyúan jól megfogják fizetni
 • teljesen szabadon lehetne gén-módosítani. A japán Softbank például már be is jelentkezett, valahogy így képzeljük az egészet: “új életmód létrehozása a születéstől a halálig genetikai mutációk elérésével, amelyek növelik az emberi erőt és az IQ-t”. Tehát szebbek, erősebbek és okosabbak lesznek az emberek Neomban.
 • az ott élőket, pedig totális, 24 órás megfigyelés alá vonnák kamerák, drónok és arcfelismerők segítségével
 • a 2030-ra késznek ígért projektet a tervek szerint teljes egészében megújuló energiaforrásokból fedeznék

És a legdurvább, hogy az egészet egyáltalán nem lehetetlen összehozni, még ha elsőre egy merész és elég beteg tervnek hangzik is, ugyanis egyenként szinte mindegyikre találunk a biotechnológia és a robotika területén alkalmazott példát a jelenünkben, csak ennyire komplexen és egy zárt térbe betuszkolva nem próbálkozott még vele senki. A korai építési munkák már megkezdődtek, létesítményeket építettek, beleértve egy új repülőteret és egy palotát.

mohammed-bin-salman.jpg

Középen Mohammed bin Salman koronaherceg

Persze alapvetően sok tényező van, ami hátráltatja az ambiciózus projektet, amelynek célja, hogy a világ legnagyobb elméit és legtehetségesebb embereit állítsa sorba. Szaúd-Arábia alapvetően nem vonzza a nemzetközi üzleti vállalkozásokat, hiszen óriási mértékű a korrupció, bonyolult a jogrendszere, amerikai és európai szemmel szinte felfoghatatlan társadalmi normái vannak, amelyek alapvetően erkölcstelennek tartják a nyugatról idetévedt látogatókat. Az alkohol betiltott; a nők jogai korlátozottak; és a homoszexualitás illegális. (A WSJ arról számol be, hogy ezeknek a szűk keresztmetszeteknek némelyike ​​enyhülhet Neom számára.) Nem is beszélve a forró időjárásáról, amelyet az éghajlatváltozás minden bizonnyal súlyosbít, hiszen arrafelé szélsőséges hőhullámok és áradások váltják egymást.

Ezzel együtt kíváncsian várjuk, hogy mi sül ki a sivatagi álomvárosból, amelynek természetesen saját honlapja is van.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megneztem.blog.hu/api/trackback/id/tr7414991428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.