Filmsor

Too big to Fail - Válság a Wall Streeten az HBO műsorán

2012. július 05. 14:00 - safranyn

Az HBO igazán különleges tévéfilmet mutat be július 20-án: a Válság a Wall Streeten a 2008-ban kirobbant krízisről ad közelebbi képet, az akkori amerikai pénzügyminiszter, Henry Paulson és munkatársai szemszögéből. A csatorna saját gyártású filmjében olyan remek színészek jelenítik meg az amerikai gazdaság megmentésén fáradozó szakembereket, mint William Hurt, Paul Giamatti, Bill Pullman vagy James Woods.

too big to fail 1.jpg

Válság a Wall Streeten alapjául a New York Times szerzője, Andrew Ross Sorkin 2009-ben megjelent sikerkönyve, a Too Big to Fail: The Inside Story of How Wall Street and Washington Fought to Save the Financial System - and Themselves szolgált. Sorkin azt vizsgálja, hogy az Egyesült Államok fő pénzügyi szakemberei miként próbálták megmenteni a bukástól nemcsak önmagukat, de az amerikai gazdaság egészét. Mindezt egy olyan mértékű pénzügyi válságban, amilyenre az 1929-es nagy gazdasági világválság óta nem volt példa.

Az Oscar-díjas rendező, Curtis Hanson HBO számára készített filmje sorra veszi a 2008-as krízis eseményeit: megismerhetjük a gazdasági válsághoz vezető okokat, találkozhatunk a világ gazdaságának sorsáról döntő befolyásos pénzügyi vezetőkkel és politikusokkal – az akkori pénzügyminiszterrel (William Hurt) a középpontban –, és láthatjuk, hogyan fonódik össze a Wall Street és a nagypolitika.

Az új évezred elején virágzott a tőzsde, szárnyalt az ingatlanpiac. A Wall Street urai milliós fizetéseket és prémiumokat tettek zsebre. Ám 2008-ban minden összeomlott: Amerika bankrendszere a szakadék szélére került. Leegyszerűsítve: a folyamatosan növekvő ingatlanáraktól elszállva, a pénzpiaci szereplők olyan ügyfeleknek is elkezdtek hitelt adni, akik képtelenek voltak visszafizetni a pénzt – amikor aztán az árak elkezdtek csökkenni, a lufi kipukkant.

Az Egyesült Államok legnagyobb befektetési bankjai közül elsőként a Lehman Brothers dőlt be, és hiába próbálták megmenteni, kénytelen volt csődöt jelenteni. Később a Merrill Lynchet és a Bear Sternst is felvásárolták, a válságot túlélő Goldman Sachs és a Morgan Stanley pedig teljesen átalakult – köszönhetően annak a példátlanul nagy összegű, 700 milliárd dolláros mentőcsomagnak, amelyet a Bush-kormány fordított a pénzpiac rendbe hozására.

A 2011-ben készült Válság a Wall Streeten összesen 11 Emmy-jelölést kapott, többek között a Legjobb rendezőnek, a Legjobb forgatókönyvnek és a Legjobb férfi főszereplőnek járó elismerésre nominálták; emellett 3 Golden Globe-jelöléssel is büszkélkedhet.

too_big_to_fail_hi-res_stills_08_-_600.jpg

Dokumentumfilm vs. dráma

Válság a Wall Streeten a válság eseménysorozatát veszi végig, de természetesen túlmutat a gazdasági folyamatok puszta elemzésén: az Egyesült Államok vezető pénzügyi szakembereiről, emberi drámákról szól, akkori valós személyeket megjelenítve, akik közösen próbálnak megoldást találni a kialakult helyzetre – miután a válság jeleit nem vették észre, vagy nem akarták észrevenni, vagyis így vagy úgy, de maguk is közrejátszottak a krízis kialakulásában.

„Bár a ’too big to fail’ kifejezést a nagy pénzintézetekkel összefüggésben használjuk, valójában azoknak az embereknek a története, akik túl nagy halnak gondolják magukat ahhoz, hogy elbukjanak. Ez a film az emberi játszmákról szól, arról, hogy a többmilliárd dollárról szóló döntések mögött szükségszerűen több van, mint puszta matematika. Befolyásos emberek kis csoportjáról szól, a szereplők gyakran konfliktusokkal terhelt kapcsolatáról, történetéről és hátteréről” – mondja az eredeti könyvet jegyző Andrew Ross Sorkin, aki tanácsadóként maga is közreműködött a film megvalósításában.

Sorkin szerteágazó könyvéből az alkotók végül az Egyesült Államok akkori pénzügyminisztere, Henry Paulson szerepére és döntéseire helyezték a hangsúlyt, akit A pókasszony csókjáért Oscarral jutalmazott (és a díjra még háromszor jelölt) William Hurt alakít. „Úgy döntöttünk, Hank Paulson legyen a főszereplő, mert nagyon különleges figura. Egyik lábát a Wall Streeten vetette meg, a másikat az amerikai kormányban, így sokkal jobban jelképezi a politika és a gazdaság kapcsolatát, mint az egész film vagy akár maga a válság” – fogalmaz Peter Gould forgatókönyvíró.

„Nagyon érdekes volt a gondolat, hogy Paulson, aki befektetőként és üzletemberként roppant sikeres volt, miniszterként egy olyan helyzetben találja magát, amely pénzügyi katasztrófához vezethet. Ráadásul az egyetlen megoldásnak az állami beavatkozást találja, ami szöges ellentétben áll személyes meggyőződésével” – teszi hozzá a Válság a Wall Streeten rendezője és vezető producere, Curtis Hanson, aki a Szigorúan bizalmas forgatókönyvírójaként elnyerte az Oscart.

Sorkin könyve mellett számos egyéb forrás állt a színészek rendelkezésére, beleértve a korabeli médiamegjelenéseket és a kormányzati jelentéseket. William Hurt például abban a szerencsés helyzetben volt, hogy három napot tölthetett Paulson társaságában, így első kézből szerezhetett benyomást a pénzügyminiszterről. Hanson maga is gondoskodott róla, hogy a színészek minél hitelesebben tudják megformálni a karaktereket – úgy, hogy ne csak „reprodukálják” őket, hanem megmutassák a politikai és gazdasági élet szereplői mögött az embert: „Minden színésznek adtam egy DVD-t az általa megformált személy nyilvános szerepléseivel, velük készült interjúkkal, hogy képet kapjanak róla, milyen lehet valójában az az ember” – emlékszik vissza a rendező.

Remek színészek a mellékszerepekben

Paulson mellett a film másik két fontos figurája a Federal Reverse (az Egyesült Államok központi bankrendszere) elnöke, Ben Bernanke és a szervezet New York-i bankelnöke, Timothy Geithner, aki Paulsont váltva később pénzügyminiszter lett. Előbbit A remény bajnokáért Oscarra jelölt Paul Giamatti alakítja, aki az HBO John Adams című minisorozatának címszerepét is játszotta; utóbbi szerepében pedig Billy Crudup (Majdnem híres, Nagy hal, Watchmen: Az őrzők) látható.

Ők hárman dinamikus triót alkotnak a filmben: „Paulson a tettek embere, aki a jelennek él, az a típus, aki előbb lő, és csak aztán kérdez. Bernanke kevésbé elfogult a problémával szemben – hisz nem a Wall Streetről jött –, így valamivel higgadtabb is. Ráadásul jelentős tudományos kutatást is végzett a nagy gazdasági világválságról, történelmi rálátása is van az eseményekre. Geithner szintén egy érdekes karakter: sokkal fiatalabb a másik kettőnél, de gyakorlatilag egész életében a kormánynak dolgozott” – fogalmazza meg a karakterek lényegét Peter Gould.

Mellettük fontos szerep jut a Szex és New York Mirandájának, Cynthia Nixonnak, aki Paulson egyik kulcsemberét alakítja. Feltűnnek továbbá a legnagyobb amerikai bankok elnökei is, akiket mind nagyszerű és jól ismert színészek játszanak: Matthew Modine (Minden héten háború) a Merrill Lynch, Bill Pullman (A függetlenség napja) a JP Morgan Chase, a háromszoros Emmy-díjas Tony Shalhoub (Monk - A flúgos nyomozó)a Morgan Stanley, a kétszeres Oscar-jelölt James Woods (Volt egyszer egy Amerika) pedig a Lehman Brothers vezetőjét alakítja.

A filmben rengeteg a valós személyről mintázott karakter, így többek között a világ egyik leggazdagabb embere, a jótékonykodásáról és viszonylag puritán életmódjáról ismert Warren Buffett is megjelenik, akit az ötszörös Golden Globe- és hétszeres Emmy-győztes, Ed Asner alakít.

A Válság a Wall Streeten július 20-án, pénteken 21 órakor eredeti nyelven, magyar felirattal látható az HBO-n.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megneztem.blog.hu/api/trackback/id/tr774622174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.