Filmsor

Hófehér és a vadász kritika

2012. június 04. 18:45 - safranyn

A gonosz királynő egy vadászt küld az erdőbe, hogy végezzen Hófehérkével, aki megszökött a toronyból, ahol fogva tartotta. A lánynak csak egy bűne van, az, hogy szebb a királynőnél. Ez nem csak bűn, hanem pech is, ugyanis a királynő Hófehér szívének elfogyasztásával örök fiatalságra tehet szert. A vadász azonban nem hagyja cserben Hófehért. Ahelyett, hogy megölné, igazi harcossá edzi, hogy meg tudja magát védeni.

Egyáltalán nem győztek meg a Hófehér és a Vadász (Snow White and the Huntsman) előzetesei és poszterei, de mégis csak egy dark-fantasyről van szó, így kénytelen voltam adni neki egy esélyt.

Még szerencse, hogy Kristen Stewart mellett Charlize Theron is feltűnt a filmben, mert ennek köszönhetően végül nem tűnt kidobott pénznek a mozijegybe fektetett összeg.

Előbbivel főleg azért volt bajom, mert eddig nem tűnt fel, hogy mindig ilyen mókusfogállásban néz a kamerába, ráadásul megint annyira egyarcú volt, hogy én éreztem kellemetlenül magam, hogy ő futott be a castingon Hófehérkeként. Tippem nincs, hogy ki lehetett volna az ideális erre a szerepre (na jó mégis, nálam Dakota Fanning lett volna a befutó), de a már említett mókusarc és az előretolt áll nagyban befolyásolta azt, hogy nem tudtam szebbnek látni a filmben fel-felbukkanó vágott arcú fehérnépeknél. Innentől kezdve pedig kiröhögtem a tükröt, amikor bevágta, hogy de bizony Hófehér a legszebb a vidéken. Pedig nem csúnya lány ő, sőt... Ezt tessék nézni:

Nos, ha Kristen Stewart volt a castingok és a színészet alfája, akkor bizony Charlize Theron az omega, aki zseniálisan hozta a főgonoszt, szabályosan forogtak a szemei egy-egy jelenetnél, ilyet utoljára az ex-iskolaigazgatómnál láttam, aki szembesült azzal, hogy én rúgtam be labdával a tanterem ablakát. Ezzel együtt azért jegyezzük meg, hogy írhatták volna gonoszabbra a szerepét.

Valahol a két színésznőé között mozgott Chris Hemsworth játéka, aki ismételten zseniálisan hozta Thort, csak éppen egy Vadászt kellett volna játszania.

Persze nem kizárt, hogy Rupert Sanders sáros a dologban, akinek első rendezésekor nem mondták meg, hogy a színészek különböző grimaszokra is képesek - igaz ebben az esetben Charlize Theron nem nagyon figyelhetett oda a rendező szavaira.

Ennek ellenére tetszett a Hófehér és a vadász, végig dinamikus volt, nem voltak üresjáratok. Két dolog igazán kiemelendő, az egyik a látvány (persze 170 millió dollárból lehet is látványt teremteni), ami bár néha túl feltűnően kivetített háttér előtt játszódott, mégis tényleg mesés volt. És nem csak a fura lények miatt, egyszerűen nagyon szépen lett megalkotva a táj, beleértve a külső és belső helyszíneket is. A másik dicsérendő dolog pedig a zene, James Newton Howard nagyon odatette magát és a készítők is jókor jó helyen használták fel Howard remekműveit. Igen, a mester megint olyan dalokat szerzett, amiket önmagában is órákig elhallgatnánk.

A történettel egyébként nem lenne gondom, tényleg egy elmesélhető sztorivá változtatták a Hófehérke és a hét törpét, mindössze két negatívum volt nagyon feltűnő: az egyik, hogy sokkal több játékidőt kellett volna Charlize Theronra fordítani, szerintem túl gyorsan darálták le az eredettörténetét, a másik pedig, hogy meg sem próbálták megmagyarázni, hogy a szépséges jótevőből, hogyan lett egyik pillanatról a másikra Jeanne D'arc tátott szájú változata? (Oké még a hivatalos szinopszis is azt írta, hogy a vadász tanítja meg küzdeni, de én azon kívül, hogy nyomd a tőrt a szívébe, semmilyen "edzést" nem láttam. Ti?) Ez a két momentum nekem nagyon hiányzott az egyébként élvezhető történetből, ami még a kilógó lólábak ellenére is felülmúlta az előzetes várakozásomat.

A Tükröm-tükröm nekem eddig kimaradt, ezután azonban kénytelen leszek időt szakítani rá, mert nagyon kíváncsi vagyok, hogy ott mennyire szakadtak el a valóságtól az eredeti történettől, s hogy ott mennyire volt meggyőző a szemöldökkirálynő Lily Collins Hófehérkeként, na meg arra is, hogy mennyire fontos szerepet töltenek be a törpék, akik itt inkább csak teljesen felesleges (tényleg fel sem tűnt a hiányuk amíg meg nem jelentek) töltelékemberek voltak.

Szóval még egyszer leírom a Hófehérke és a vadász nem az én világom (a dark fantasy igen, de akkor már inkább a Tinta), ennek ellenére pozitív meglepetés volt. Ha a végét nem szúrták volna el és ha nem Kristen Stewartra osztják Hófehér szerepét (az a sok ha!) akkor talán még maradandó élmény is lehetne.

Így végül egy olyan film lett, aminek a megtekintését nem bánom, de nem hiszem, hogy valaha is rámtör, hogy de megnézném még egyszer.

10/5

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megneztem.blog.hu/api/trackback/id/tr554565084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.