Filmsor

Los cronocrimenes - Időbűnök

2010. augusztus 01. 11:16 - safranyn

"Utaztál az időben."

Los cronocrimenes - Időbűnök (2007) sci-fi , thriller

Rendezte: Nacho Vigalondo

Szereplők: Karra Elejalde, Candela Fernandez, Barbara Goenagan, Nacho Vigalondo

 

Alapsztori: 8

A középkorú spanyol házaspár Hector és Clara úgy döntenek egy kis időt az erdőben lévő nyaralójukban töltenek, ám még az első délutánon Hector különös dolgokat lát. Egy meztelen nőt, egy maszkos férfi terrorizál. Hectort nem hagyja nyugodni a dolog és nyomozásba kezd. A dolgok itt vesznek különös fordulatot, hiszen a maszkos idegen rátámad, megsebesíti és Hectornak menekülnie kell, egy idő után azonban (bár ő ezt eleinte észre sem veszi) teljesen azzá válik, mint az üldözője. Vagy az is? Miután egy különös idegen egy "időgépnek" nevezett kádba bújtatja a dolgok teljesen felfordulnak.

Kivitelezés: 9

A filmnek megvan a maga sajátos világa, a szereplők és a történet elsőre teljesen hétköznapiaknak tűnnek, s bár a szereplők megmaradnak annak a történet nagyon agyafúrt és meglepően csavaros lesz, anélkül, hogy a film maga bármit is változna. Rutinos nézők a sok kis darabból hamar összerakhatják a megoldást, de Nacho Vigalondo erre is gondolt és mégjobban megcsavarja az egész sztorit. Hectornak "az időutazása" után saját magát kell megtalálnia és megállítania, de mi van akkor ha a másik énje is ugyanezt teszi? Sőt egyáltalán melyikük az igazi? És milyen következményekkel jár egy időutazás? Remek kérdéseket feszeget a film és a látvány egy kiváló forgatókönyvvel lett ellensúlyozva.

Szereposztás: 9

Tulajdonképpen a filmben a rendezővel együtt mindössze 4 szereplő van, de nincs is szükség többre. Karra Elejalde (aki egy teljesen átlagos figura) remek alakítást nyújt, lehet szó félelemről, hitetlenkedésről vagy agresszivitásról. A többi szereplőre sem lehet panaszunk, külön érdekesség, hogy Nacho Vigalondo is csinált magának helyet a filmben... Egyébként az a véleményem, hogyha valamelyik nagyobb sztár játszaná Felixet, teljesen elvonná a figyelmet a cselekményről.

Látvány: 8

Hosszú idő után az első időutazásos film, ami abszolút nem látványos. Nincs is szükség erre, hiszen a történet annyira megfogja az embert, hogy nem is törődik azzal, hogy nem valami high - tech cucc maga az időutazó masina, hanem egy "nagy lavor". Egyébként a film nagyon egyedi képvilága és a hozzá párosodó zene is nagyon illik a film egészéhez, de talán ez az ami mégjobban azt az érzést kelti, hogy egy különleges filmet nézünk.

Párbeszéd: 8

Vannak benne nagyon érdekes jelenetek, hiszen hogyan győznénk meg egy hétköznapi embert arról, hogy ő most éppen időutazott...

Keresztvíz: 10

A spanyolok ismét megmutatták, hogy kis költségvetéssel, kevés szereplővel még mindig lehet remek filmeket készíteni, ha jól tudom már a film megjelenésekor terveztek egy remaket neki (persze Hollywoodban...). Az Időbűnök is gyarapítja azon filmek sorát, amelyről rengeteg lehetne vitatkozni. Amit az egyik logikai bukfencnek tart, azt a másik az események tökéletes találkozásának. A filmet nem elég egyszer megnézni. Rögtön utána el kell indítani és megnézni az egészet úgy, hogy minden apró részletere figyelünk.

Ízelítő:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megneztem.blog.hu/api/trackback/id/tr542190708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.