Filmsor

Seven pounds - Hét élet

2010. július 24. 10:41 - safranyn

Játszhat - e egy ember Istent?

Seven Pounds - Hét élet (2008) dráma

Rendezte: Gabriele Muccino

Szereplők: Will Smith, Rosario Dawson, Woody Harrelson

 

Alapötlet: 10

A megszállott Ben mindenkit követ, mindenkit figyel, mindenki után nyomoz. Ben beleordít a kamerába hét nevet. De vajon mit akar ezektől a testileg vagy lelklieg beteg emberektől? Miért annyira fontos számára, hogy ki milyen ember? Mit rejeteget Ben és mi az amire készül? Ezek a kérdések fogalmazódnak meg az emberben az első fél óra után. A sztori lassú, de mindannyian érezzük, hogy itt valami nagy dolog fog történni. Feszültség nélkül is nagy a feszültség, már az elsőpillanatban. Ben célja, hogy jóvá tegyen egy olyan hibát, ami hét ember életébe került. De vajon lehetséges ezt jóvá tenni? És ha igen, akkor azt hogyan?

Kivitelezés: 10

Azt előre leszögezem, hogy nem néhány nap alatt játszódik le a történet, hanem hosszú hónapok történéseit meséli el, de remekül összefoglalva. Hét ismeretlen ember, aki valahogysehogysem kapcsolódik egymáshoz. Hét külön történet és mi valahogy egyszerűen nem értjük, hogy mi lesz ennek a filmnek az értelme, pedig Ben mindenhol ott van. Aztán az első félóra után, már kezdünk kapisgálni valamit. A film pedig egyszercsak összeáll, látszólag jelentéktelen, nagyon apró darabokból és az ember ott érzi azt a szorongató érzést a torkában és egyszerűen elakarja hinni, hogy ez igaz. Sőt a film legnagyobb erénye, hogy közben eszedbe sem jut, hogy ez csak egy film. Másnap munkába menve is azon töröd a fejed, hogy mit tett Ben és ugyanúgy elszorul a torkod.

Szereposztás: 10

Will Smith már nem először alakítja a magányos hőst, aki így vagy úgy de megváltást keres. Egyszerűen annyira jól játszik, hogyha a Men in Blackre vagy a Kaliforniába jöttemre gondolok, el sem hiszem, hogy a két ember ugyanaz a színész. De ugyanez igaz Rosario Dawsonra és az összes mellékszereplőre is (egészen az otthonban fekvő idős hölgyig), hiszen az embernek egy percig sem jut eszébe, hogy ezek az emberek színészek, akik egy szerepet játszanak.

Látvány: 10

A film képvilága tökéletes, bár ezt csak egy 100 éve nem látott réten ülünk jelenet erejéig tapasztalhatjuk meg igazán. Nem a látványra, inkább a jól megírt történetre épülő film, így ez egy újabb olyan film, amely a látványt kedvelőknek nem való. De ezúttal azt mondom érjük be azzal amit a filmvásznon látunk! 

Párbeszéd: 10

Végre egy film, ami nem közhelyes mondatokból van felépítve. A szöveg remek, a párbeszédek hitelesek, egyszerűen ezt nem lehetett jobban megírni. Seholsem túlzó, seholsem kevés, mindig pont annyit kapunk, amennyit kell.

Keresztvíz: 10

Akik nem szeretik az olyan filmeket, amelyben sok az üresjárat, vagy úgy érzik hamar megunják, ha az első fél órában nem történik valami izgalmas, azok biztosan húzzák a szájukat, hogy miért adtam tízest. De ez a film olyan gondolatokat ébreszt az emberekben még két év után is, hogy az ember legszívesebben mindennap megnézné, hogy egy kicsit többen értsen meg a mondanivalójából. Romantikus estékhez, csajozáshoz, szombat esti programnak, hétfő reggeli tervnek is ajánlom! :)

Ízelítő:

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megneztem.blog.hu/api/trackback/id/tr162172500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.