Filmsor

A Filmsor.net

Vakszerencse – a póker film

2014. január 20. 12:00 - safranyn

Ha a pókerre gondolunk, önkéntelenül is rengetegen asszociálunk a szerencsére szinte azonnal. Persze, mert mint a blackjack-et, vagy a rulett-et azért sok „véletlenszerű” esemény tudja alakítani. Ám pont a pókerben nem csak az számít, hogy épp milyen lapod van, hanem az is, hogy mit kezdesz vele! És itt jön képbe az online póker…

A széles pókerfilmek palettájáról eddig jócskán hiányzott egy olyan, ami nem csak a versennyel, és az asztal mellett folyó pókerjátszmákról szólt, mint például a Pókerarcok, Szerencse dolga, a Szerencseforgató című filmek. Ezért keltett tehát nagy feltűnést a nemrégiben megjelent „Runner, runner” (ami pókerberkekben a kiegészítő lap lehet a hand-hez), vagyis a Vakszerencse című friss, fősodorbeli alkotás. A Brad Furman, fiatal rendező által rendezett film már látható a mozikban.

De hogyan is alkotott ő újat? Képzeljük csak el, hogy egy srác otthon nyomkodja a billentyűzetet, esetleg alsógatyában, játszik a poker játékok különböző fajtáival. Be kell vallani ez nem valami izgalmas látvány, amit élveznénk másfél óráig. Ezért volt nehéz ezt a témát feldolgozni. Mégis kikerekedett egy izgalmas, drámai, és mégis az online pókerrel foglalkozó alkotás.

poker.jpg

A történet szerint Richie Furst (Justin Timberlake) a Princeton-ra jár, és, hogy fedezze a tanulmányi költségeit online pókerezik. Ám, egy nagyobb játszmánál, amikor mindent feltesz egy tétre, elveszti összes megtakarítását. Kétségbeesésében és dühében egyenesen Costa Ricára utazik, ahol is felkeresi az oldal üzemeltetőjét, Ivan Block-ot (Ben Affleck). Azám, de ahelyett, hogy elküldené melegebb éghajlatra, Ivan egy állást, úgynevezett „runner” pozíciót ajánl fel a fiúnak, persze a megfelelő honorálással. Az illegalitásba csúszó honlapot azonban az FBI próbálja levadászni és felszólítja Richie-t az együttműködésre. Főszereplő még a bájos Gemma Arterton is, aki pedig mindkét férfiba beleszeret. Kiderül a végén, hogy ki kerül ki nyertesként, és ki pedig vesztesként.

Joggal kérdezhetjük, miért is fontos ez a téma? A „poker boom” óta (a póker robbanásszerű elterjedése), több száz millióan játszanak online és élőben is pókert. Az internet terjedésének segítségével, sokkal elérhetőbbé, és könnyebbé vált a játék. Egyre modernebb szoftverekkel, új funkciókkal és így, akár új műfajokkal is találkozhatunk. (Pl.: SNG, vagyis a sit and go gyors, kevés ellenfeles versenytípus). Ez elsősorban jó hatással volt a közéletre, ám amióta felfedeztek mellékhatásokat is (függőség, vagyonvesztés) rengeteg országban tiltották be. Közben felnézünk, sőt kapásból tudunk sorolni híres pókerezőket, hiszen olyanokká váltak egyik napról a másikra, mint a sztársportolók. Gondoljunk csak Phil Hellmuth-ra, aki a nagy versenyek, mint a WSOP alkalmával bársonyszéken, két lány kíséretében ült le, hogy legyőzze ellenfeleit és már 22 aranykarperece van.

Szólj hozzá!

Breaking Bad 5. évad finálé kritika

2013. október 01. 18:19 - safranyn

Igazából azt hiszem kicsit korai még a Breaking Bad fináléjának kibeszélése, ugyanis 24 óra elteltével is alig találom a szavakat mindarra, amit láttam. Röviden összefoglalva gyönyörű finálé volt és gyönyörűsége éppen abban rejlett, hogy Vince Gilliganék nem akartak semmi váratlant, meglepőt húzni a végére egyszerűen csak le akarták zárni a történetet. Ezt a tökéletes történetet.

Amit itt spoilerekkel folytatunk, úgyhogy csak az olvassa, aki már látta a finálét.

Szólj hozzá!

Miközben Dexteren röhög a világ, a Breaking Bad főhőse a gázra lép

2013. szeptember 28. 13:33 - safranyn

Hosszabb kihagyás után jelentkezünk ismét "Filmsor Magazinos" tartalommal, mindezt azért, hogy a még az új helyre nem átállók is lássák mennyire virultunk (vagy nem) ki az új helyen.

2uiby.gif

Jön a Felejthetetlen 2. évada az AXN-re, ami nem mellesleg kikerül a Digi kínálatából.

Társas Játék hétvége lesz az HBO-n. A sorozattal sok minden történt mostanság, ezekről ide kattintva olvashattok.

Kissé férfias lett az expornós Aleska Diamond. Ez a kép is ezt bizonyítja.

Itt írunk az újoncok pilotjairól. Eddig nem sok jót - tesszük hozzá gyorsan.

Súlyos lesz az American Horror Story - Coven is.

Az internet sem hagyta ki a Dexter-finálé adta ziccert.

Brutálisan jó lett az Aaron Paullal készült Need for Speed mozifilm előzetese.

A FOXra jön a Batman nélküli Batman-sorozat.

AZ HBO-ra jön az Overdose-film.

2014 tavaszán jön az Argo 2.

A jelek szerint ez lehet az év tinifilmje.

Jön a retrótévé!!!

Szólj hozzá!

A búra alatt sorozat 1.évad évadértékelő

2013. szeptember 28. 13:19 - safranyn

Eddig sem állítottuk, hogy lehengerlő volt az Under the Dome (A búra alatt) első évada, de arra tökéletes volt, hogy az ember heti egy estére kikapcsolja kicsit az agyműködését.

A fináléra azonban már eljutottunk oda, hogy nulla következetesség mellett olyan pocsék történetszállal akarták lezárni a sorozatot (dehogy csak akarták ezt is tették), ami a nézőt legkevésbé érdekli.

A búra alatt 1. évadának értékelőjét a Filmsor Magazinon olvashatod el.

Szólj hozzá!

Dexter 8. évad évadértékelő

2013. szeptember 28. 13:17 - safranyn

Hajmeresztő logikátlanságok, több mint megosztó finálé – ez jellemezte a Dexter 8. évadának – és egyben a sorozat – befejezését. Az alábbiakban SPOILERes eszmefuttatásokkal vesszük végig, hogy mitől is érezzük ennyire rossznak, mindazt amit láttunk. De ami a legfontosabb: nulla feszültség volt az utolsó évadban. Nulla.

A Dexter sorozatzáró évadának értékelőjét a Filmsor Magazinon olvashatod el.

Szólj hozzá!

Siberia 1. évad évadértékelő

2013. szeptember 28. 13:16 - safranyn

Matthew ki? Kérdeztem magamtól – meg kollégáimtól – hogy ki is ez a csávó, aki elkészítette és eladta a Siberia című sorozatot az NBC-nek. Most már tudom: Matthew Arnold. Nem árt megjegyezni.

A Siberia első évada ugyanis piszkosul jó volt. A karakterek rendben voltak, gyorsan megismertük őket (külön dicséretet érdemel a dolog, hogy a szereplők valóban a valódi nevükön szerepelnek, Miljan valóban montenegrói, Esther valóban egy ausztrál modell és így tovább) és hogy mindvégig hűek maradtak önmagukhoz – különösen jó példa erre Esther esete a titokzatos táskával.

A Siberia 1. évadának értékelőjét itt olvashatod el.

Szólj hozzá!

Brooklyn Nine Nine sorozat pilotkritika

2013. szeptember 28. 13:15 - safranyn

Na beindult végre a nagy dara, aminek köszönhetően levegőt venni sem nagyon lesz időnk. Rövid posztokban azért igyekszünk minden új sorozat pilotjáról és a visszatérők évadnyitójáról írni, de már most látom, hogy igen nagy kihívás lesz.

A Brooklyn Nine Nine pilotkritikáját a Filmsor Magazinon olvashatod el.

Szólj hozzá!

Sleepy Hollow - Az Álmosvölgy legendája sorozat pilotkritika

2013. szeptember 28. 13:12 - safranyn

Az előzetesek alapján remek szórakozást ígért Az Álmosvölgy legendája-sorozat, pedig anno a sorozat bejelentésekor sokan körbemosolyogtuk a tévéadaptáció hírét.

Még jó, hogy nem a megérzéseinkre hagyatkoztunk, hanem hittünk az előzeteseknek, ugyanis – ha kellően ki tudod kapcsolni az agyad, akkor – a Sleepy Hollow pilotja igenis szórakoztató volt. A FOX receptje roppant egyszerű: nem késztetik gondolkodásra, jobban mondva hülyének nézik a nézőt.

A teljes cikk a Filmsor Magazinon olvasható.

Szólj hozzá!

Marvels Agents of S.H.I.E.L.D. sorozat pilotkritika

2013. szeptember 28. 13:10 - safranyn

Hogyan csináljunk úgy sorozatot (szuper)hősökről, hogy még csak véletlenül se legyen drámai és heroikus? És mindezt úgy, hogy lehetőleg ne a szuperhősök álljanak a középpontban? És persze legyen egy kicsit Helyszínelőkös azt úgyis annyian nézik a tévében.

- Végy egy a nagy közönség előtt jól bejáratott franchise-t – legyen az a Marvel-univerzum

- Adaptáld a tévébe – az úgyis menő most, meg persze fordítva is

- Adj hozzá néhány olyan színészt (Clark Gregg, Cobie Smulders), aki a mozifilmekben is szerepet kapott, de legalább még megfizethető

- Tegyél bele egy-két jól ismert sorozatos arcot, hogy még könnyebben eladható legyen. (Ming Na Wen – Vészhelyzet, Vanished, SGU, Eureka), meg persze néhány zöldfülűt is (Brett Dalton, Chloe Bennet, Iain de Caestecker, Elizabeth Henstridge)...

A teljes pilotkritika a Filmsor Magazinon olvasható.

Szólj hozzá!