Filmsor

The Killing 2. évad - Megvan Rosie Larsen gyilkosa

2012. június 18. 15:15 - safranyn

Egy rettenetesen jó évadon (s talán sorozaton) vagyunk túl, a Person of Interest mellett a The Killing volt, ami igazán kimagaslott az idei mezőnyből, sőt... Többször is írtuk, mondtuk, hogy inkább ne legyen meg Rosie Larsen gyilkosa, csak folytatódjon a sorozat. Meglett, nem is akármilyen körülmények között, s ahogy maga a sorozat, a "gyilkosság" sem volt olyan egyszerű, mint azt a laikusok gondolták. Aki még nem látta a finálét, annak most érdemes visszafordulnia, hiszen spoileresek leszünk.

the-killing-amc-tv-show.jpg

Nem csavarták túl a dolgot a 2x12 befejezése után, bár sokan - köztük mi  is - azt hittük, hogy a 2x12 Donnie or Marie utolsó másodperceiben látott felvételek csupán a megtévesztést szolgálják és be fog még szállni abba a liftbe valaki, végül nem így lett, amit mi túlgondoltunk, az közben egy igazán egyértelmű bizonyítékká vált. A Donnie or Marie-re visszautalva, Donnie kilétét már abban az epizódban nyilvánvalóvá tették (azok számára akik nem számítottak egy újabb csavarra), Marie-ről pedig sokáig azt hihettük, hogy nem is létezik, aztán akkorát kaptunk a pofánkba, hogy majd lefordultunk a székről. Tegye fel a kezét, aki így, ebben a formában számított a végső csavarra!

2 nappal ezelőtt írtam róla, hogy nekem két gyanúsítottam van, az egyik Richmond - akiről végig azt hittem, hogy skizofrén, a másik pedig Gwen apja, utóbbit nehezen tudom megmagyarázni, de valamiért ott motoszkált bennem a gyanú. Jamie azért nem volt gyanús, mert túl gyanús volt, Terry néni szerepe pedig nálam minden gyanú felett állt. Utólag persze érthető miért gondozta úgy Mitch és Stan gyerekeit stb. stb., de megmondom őszintén kicsit nehezen emésztem meg, hogy az elmúlt 26 epizód során egyszer sem láttam rajta, hogy - a felszínre került titkok mellett - valami nagyon súlyosat rejtegetne. Nem akarom túlgondolni, de én éppen azért szerettem a The Killinget, mert olyan valóságos, olyan igazi volt, így úgy gondolom, hogy Terryn látnunk kellett volna min megy keresztül, amikor azokkal él egy háztartásban, akiknek - így vagy úgy, de - megölte a lányát. Jamie más tészta, ő végig instabil volt, ráadásul belőle azért jobban ki lehetett nézni, hogy van valami vaj a füle mögött.

the killing finale.jpg

De mégis, miért pont most roppant össze Terry? Hiszen nem tudta, nem tudhatta, hogy mi történt Jamievel, vagy hogy mi az amit Jamie elmondott Lindennek és Holdernek. Úgy érzem, hogy a végső csavart kissé lebutítva tálalták, ezzel együtt a körítés ismét tökéletes és drámai volt. (Azért lennének még kérdéseim, hiszen most akkor mi van Gwennel és a kampányautóval, vagy Richmonddal és Orpheussal stb...?)

Rosie Larsen haláláról közvetett és közvetlen módon szinte mindenki tehetett, aki a gyanúsítottak listáján szerepel (- ha a család elmondja Rosienak, hogy nem Stan az igazi apja...; - ha a tanár nem bátorítja a lányt, hogy találjon rá önmagára...; ha Terry néni nem egy hülye kurva, aki bármit megtenne a pénzes csókáért; - ha nincsenek a választások; - ha Gwen seggnyalása nem oda vezetne, hogy Jamie dúl fúl a féltékenységtől és végül bármit megtesz, hogy bizonyítson; és a "ha"-val kezdődő mondatokat a végtelenig folytathatnánk), végül két olyan ember lett tettestárs, akik életük során talán két szót nem váltottak egymással. Így lett ez tökéletes zárása egy olyan sorozatnak, amihez fogható talán a Twin Peaks volt utoljára. Sokat beszéltünk már a The Killing és Seattle atmoszférájáról, a sok esőről, na meg arról is, hogy főhőseinknek min kellett keresztül menniük a két évad alatt - ezt Sixx szépen összekapta itt, de azóta volt ugye a 72 hours című epizód, ahol Lindent a gyogyósok közé zárták - és azt hiszem ez volt leginkább a The Killing titka. Tetőtől talpig bűzlött mindenki, a városvezetőktől kezdve a rendőrökön át a Larsen család holdudvaráig.

stan-and-terry-The-Killing.jpg

A Larsen család a két évad során atomjaira hullott, hogy aztán meglegyen a nagy happyend, hogy aztán mégse legyen happyend és újra behúzza őket a mocsokkal telített valóság. Nem tudom van-e valaki, akinek a két évad során nem szorult össze legalább egyszer a torka, de nálam ebből a szempontból szépen keretbe foglalták a sorozatot, annak a bizonyos kampányautónak a kiemelésével illetve - flashbackben látott - elsüllyesztésével. 

Nem csak ezekről a komor pillanatokról marad emlékezetes a sorozat (vagy a két évad, hogy lesz-e folytatás arról lejjebb), hanem Joel Kinnaman nagyszerű beszólásairól és jutalomjátékairól, igaz már erről is zengtünk ódákat korábban. A fickó a második évadban még inkább zseniális volt, s ahogy azt sejtettük ez nagyrészt inkább rajta múlott, mint a készítőkön. Egy interjúból kiderült, hogy a haverjaival folyamatosan ugratják, oltogatják egymást, Kinnaman pedig belevitte ezt Holder karakterébe, ami piszkosul jó döntésnek bizonyult. Mireille Enos karaktere is hasonlóan "szerethető" volt, de igazán párban működtek jól együtt, a két színész, a két karakter remekül kiegészítette egymást - ráadásul a szépségük sem vonta el a figyelmet a lényegről.

killing_s2e13_lindenstory.jpg

Na de amire mindenki kíváncsi az az, hogy lehet-e ebből egy harmadik évad, egyáltalán szükség van-e folytatásra. Ha a karakterekre és az atmoszférára gondolunk, akkor igen, tőlem akár dallasi hosszúságú sorozat is lehetne a The Killing. Másrészt viszont a Rosie Larsen akta így volt kerek és tökéletes, egy folytatás már erőltetett és nem odaillő lenne. Az amerikai nézettséget elnézve (mert ugye igazából az AMC-nek csak ez számít), pont azon a ponton van a The Killing, amivel elégedett is lehet meg nem is a csatorna, hiszen mégiscsak egy rétegsorozatról van szó.

Mindenesetre kaptunk utalást egy esetleges folytatásra, legalábbis én annak értelmeztem az utolsó előtti jelenetet, amikor is Linden és Holder búcsúzkodása közben a rendőrségi frekvencián épp egy talált hulláról számolnak be. Na itt van az, hogy egyrészt ennek talán semmi köze nincs a Rosie Larsen-ügyhöz, na meg az is lehetséges, hogy az a rádióbejátszás teljesen szándékos volt, hiszen Rosie Larsen ügye egy újabb áldozatot követelt és egy esetleges harmadik évad már ennek a gyilkosságnak a történetéről szólna.

A lényeg, hogy Veena Sud beváltotta az ígéretét, megtudtuk ki ölte meg, ki tehet Rosie haláláról, ahogy Holder fogalmazott "Elkaptuk a rosszfiúkat", s mindezt egy tökéletes évad során, amelyben során 1-1 epizód volt, ami nem érdemelt 10/10-et. 

the killing finale rosie larsen.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://megneztem.blog.hu/api/trackback/id/tr294595895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

Nincsenek hozzászólások.